Öğrenci Kayıtları ve Ustalık Telafi Eğitimi Hakkında Bilgilendirme

Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt olacak öğrenciler ile Ustalık Telafi programına kayıt olacak lise ve üstü mezun adaylar için yeni kurullar getirilmiştir. 

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde 08/09/2023 tarihinde yapılan değişiklik, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüzün  24/07/2023 tarih 80297367 sayılı ve 29/09/2023 tarih ve 85635102 sayılı yazıları ile bir takım değişiklikler getirilmiştir. 

30.09.2023 671

Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt Olacak Örgün Eğitim Öğrencileri (9,10,11,12 Sınıf Öğrencileri) için kayıt şartları

  • MADDE 21- (1) (Değişik:RG-8/9/2023-32303) Ortaöğretim kurumlarına kaydolmak için ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş ve öğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olma, mesleki eğitim merkezi programına kayıt olacaklarda 14 yaşını doldurmuş olma şartı aranır.
  • MADDE 21- ( 9) (Ek:RG-26/3/2017-30019) (Değişik:RG-8/9/2023-32303)Mesleki eğitim merkezlerine, 3308 sayılı Kanunun 13 üncü maddesikapsamında bir işletme ile sözleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan aralık ayının son iş gününe kadar kayıt yaptıranların eğitimleri mevcut sınıflarında devam eder. Ocak ayının ilk iş gününden itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar. Ortaöğretimkurumu mezunu olanların kayıtları doğrudan 11 inci sınıfa yapılır.Ancak önceki öğrenmelerin tanınması kapsamında kalfalık sınavına girebilecekdurumda olanların kaydı yapılmaz. En az ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olup ilgili meslek dalından kalfalık belgesi sahibi olanlarınkayıtları doğrudan 12 nci sınıfa yapılır.
  • MADDE 36- (5) (b) Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden,  işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre kullanabileceği ücretli ve ücretsiz izin toplamından fazla olamaz. Bu fıkra kapsamında toplam devamsızlık süresinin 60 güne çıkabildiği durumlarda teorik derslere devamsızlık süresi teorik ders süresinin üçte birini geçemez. Devamsızlık süresini aşan öğrencilerin sözleşmeleri fesih edilerek sigortaçıkışları yapılır ve durumları yazılı olarak yasal temsilcisine ve işletmeye, 18 yaşından büyükler için kendisine de bildirilir. Devamsızlık nedeniylebaşarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başından itibaren bir işletme ilesözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilir. Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise veli ve öğrenci talebi de dikkate alınarak Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılır.
  • MADDE 37- (2) (f ) (Ek:RG-8/9/2023-32303) Mesleki eğitim merkezi programlarından ortaöğretim kayıt alanındaki okullara, ortaöğretime kayıt şartlarını taşımak kaydıyla okulların açık kontenjanlarına göre tercihe  bağlı olarak öğrenci nakil ve yerleştirme komisyonu kararıyla 10 uncu sınıf birinci döneminde ekim ayının sonuna kadar sorumlu olarak, bu Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır.
  • MADDE 37- (3) (Değişik:RG-8/9/2023-32303) Mesleki eğitim merkezi programlarında nakil ve geçişler; a) Alan/dal bulunması ve naklen gidilmek istenilen yerleşim biriminde bir işletme ile sözleşme imzalamak kaydıyla dönem bitiminden önceki üç hafta ile e-Mesem sisteminde dönem ve sınıf atlatma süresi hariç olmak üzere zamana bakılmaksızın yapılır. b) Nakil işlemi, başvuru tarihinden itibaren en geç 7 iş günü içinde tamamlanır. Bu süre içinde sonuçlandırılmayan nakil başvuruları için yeniden talep alınır. c) Mesleki eğitim merkezi programında, 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu olarak 10 uncu sınıfın birinci dönem sonuna kadar alan, 9 uncu ve 10 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu olarak 11 inci sınıfın birinci dönem sonuna kadar aynı alan içinde dal değişikliği yapılabilir. ç) Anadolu teknik veya Anadolu meslek programlarından mesleki eğitim merkezi programına aynı alan/dalda veya aynı alan içinde dal değiştirerek 11 inci sınıfın birinci dönem sonuna kadar, alt sınıflarda almadıkları meslek derslerinden sorumlu olarak geçiş yapabilirler. d) Diğer okul türlerinden veya farklı bir alandan mesleki eğitim merkezi programına, 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu olarak 10 uncu sınıfın birinci dönem sonuna kadar nakil ve geçiş yapılabilir. 11 inci veya 12 nci sınıftan nakil ve geçiş yapmak isteyenlerin 10 uncu sınıfa nakil ve geçişleri kabul edilir. e) İkinci dönemin başlangıcından sonra mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapan öğrenciler bir işletme ile sözleşme imzalamak kaydıyla işletmede mesleki eğitimine nakil oldukları tarihte, diğer derslerine ise gelecek eğitim ve öğretim yılı başında başlar ve bu öğrencilere ilgili ders yılı için yılsonu puanı verilmez. f) Diğer okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerden 9 uncu sınıfta başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalanlar istemeleri hâlinde mesleki eğitim merkezi haftalık ders çizelgesinde yer alan ortak derslerden en az ikisini sınıf tekrarına kaldıkları okulda başarmış olmak ve temmuz ayının son iş gününe kadar bir işletmeyle sözleşme imzalamak ve işletmede mesleki eğitime devam etmek kaydıyla yıl kaybı yaşamadan mesleki eğitim merkezlerinin 10 uncu sınıfına ilgili derslerden sorumlu olarak nakil ve geçiş yapabilir.   (9) (Ek:RG-21/4/2022-31816) Diğer okul/program türlerinden mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapanlardan, nakil ve geçiş yapılmasından sonraki bir ay içerisinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan veya bu süre içerisinde sözleşmesi feshedilen öğrencilerin, 5 iş günü içerisinde başvurmaları halinde mesleki eğitim merkezinde sözleşme yapamadıkları sürelere ilişkin devamsızlık ve kontenjan durumu dikkate alınmaksızın, naklen geldikleri okulun/programın ayrıldıkları sınıf seviyesine nakil ve geçişleri yapılır. Öğrencilerin bu fıkra kapsamındaki nakil ve geçişleri her eğitim ve öğretim yılında bir defayla sınırlı olmak üzere yapılabilir.

 Örgün eğitimdeki  öğrencilerden sadece aşağıdaki resimdeki alanlara kayıt olacakların işletmelerine belirtilen kurallara uygun öğrenciler için  Devlet Katkısı ödemesi yapılacaktır. 

30-09-2023

 

30-09-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ustalık Telafi Eğitimi kayıtları 29 Eylül 2023 tarihinden itibaren yeniden başlamıştır. 

Ustalık telafi eğitimine başvuru yapacak adaylar  içinde yukarıdaki resimde belirtilen kurallar geçerlidir. Ayrıca kayıt olacak öğrencilerden sadece alttaki resimde belirtilen alanlardaki işletmeye devlet katkısı ödenecektir.

30-09-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği için tıklayınız. 

Devlet Katkısı Ödemeleri ile ilgili Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüzün 24/07/2023 tarihli  yazısı için tıklayınız.

Devlet Katkısı Ödemeleri ile ilgili Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüzün 29/09/2023 tarihli  yazısı için tıklayınız.

İLETİŞİM

Adres:
Mehmet Pehlivan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Esenler Mh. Sadi Fenercigil Cd. No 8 Merkez /ÇANAKKALE


Telefon
(286) 217 2726


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın